Botanica Lemon Mojito – dašak ljeta u tvojoj čaši

Kada nikako ne možeš dočekati gušt tople ljetne večeri, složi si Mojito. 😊 Riječ je o jednom od najpopularnijih ljetnih koktela porijeklom s Kube koji kombinira rum, mentu, limetu, šećer, mineralnu vodu i puno puno leda. Recept može varirati prema ukusima, a mi ćemo ovaj naš obogatiti s Botanicom limun & menta. Naravno priprema je izrazito jednostavna i svi ga u nekoliko minuta možemo pripremiti u vlastitoj kuhinji.

Mojito se voli već stoljećima

No prije nego si složimo Botanica Lemon Mojito, povijest ovog pića je toliko zanimljiva da se jednostavno moramo osvrnuti na priču o piću koje se navodno mixa i pije još od 1500-ih.
Upravo iz tog doba je piratska teorija porijekla mojita, koja kaže da ga je u Havani osmislio Sir Francis Drake. Njegova posada je patila od skorbuta i dizenterije za koju je lokalno stanovništvo navodno imalo lijek. Poslao je grupu ljudi po pomoć, a oni su se vratili s jakim alkoholnim pićem sličnom brendiju, listićima mente, limetom i sokom od šećerne trske. U nekoliko poteza složili su piće koje ih je izliječilo.

Druga teorija kaže da su ga osmislili afrički robovi koji su radili na kubanskim poljima. Navodno su osmislili mješavinu jakog alkoholnog pića te joj dali ime „mojito“, od riječi „mojo“ što u prijevodu znači bacati čini.

Ne treba zaboraviti ni na slavnog američkog pisca Ernesta Hemingwaya koji je popularizirao ovo piće za vrijeme svojih čestih boravaka u Havani. Tamo je posjećivao bar koji tvrdi da su njegovi barmeni zaslužni za ovo piće.

Korak po korak do Botanica Lemon Mojita

Koja god priča na kraju bila istinita, mi smo svakako zahvalni što je Mojito tu, a za ovu Botanica verziju zahvalni smo koktel majstoru Marinu Nekiću.
Evo koji su nam sve sastojci potrebni za ovo ljetno osvježenje:

Sastojci

Što ti sve treba?

  • listići svježe mente
  • 5 cl ruma
  • 2 cl svježeg soka limete
  • nekoliko kriški limete
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 6 cl Botanice limun & menta.

Priprema

  1. Prvo u čašu stavi listiće svježe mente, nekoliko kriški limete i žličicu smeđeg šećera
  2. Dodaj drobljeni led, rum, sok od limete te Botanicu limun & menta
  3. Sve skupa lagano izmiješaj i dodaj dehidriranu limetu za ukras.
  4. I to je to. Dok čekamo ljeto… Živjeli.

Botanica Orange & Gin – omiljeno gorko-slatko osvježenje

Pozivamo sve džinoljupce na testiranje fantastično osvježavajućeg koktela. Pogledaj...

Jamnica Botanica Jamnica Botanica Jamnica Botanica

Ostani u kontaktu s Botanicom

to top